دلایل طولانی شدن رابطه دوستی پیش از ازدواج
شاید قبل از هرچیز بهتر باشد بررسی کنیم دلایل اصلی طولانی شدن برخی رابطههای دوستی چیست و چه عواملی باعث میشود یک رابطه رفاقت برای ماه و سالها طول بکشد ولی به ازدواج منجر نشود.
دوستیهای بدون قصد ازدواج
برای بعضی برقراری رابطه دوستی با طرف مقابل، فرصتی برای کسب شناخت و اعتماد برای تصمیمگیری برای زناشویی است. ولی گاهی نیز دست کم احد از طرفین، به طور جدی چنین قصدی از آشنایی ندارد. درواقع بسیاری از افرادی که وارد رابطه رفاقت میشوند حتی اگر ظاهرا وانمود کند هدف ازدواج دارند، برای خوش گذرانی، پر کردن اوغات فراغت، فرار از انفرادی و برطرف کردن بیچارگی روحی و جنسی است که وارد رابطه رفاقت با جنس مخالف میشوند.
نداشتن شرایط ازدواج
یکی از اصلیترین دلایلی که منجر میشود مدت سررسید دوستیها طولانی شود و زناشویی به دیرکرد بیفتد، نداشتن و فراهم نبودن شرایط زناشویی دختر و پسر است. تشکیل خانواده احتیاج به ملزومات اولیهای مانند مسکن و ابزارها منزل دارد. پسری و دختری که به بلوغ اقتصادی لازم برای گردانیدن حیات نرسیده است و کار و درآمد ثابتی ندارند، توانایی گردانیدن و فراهم کردن ملزومات اولیه زندگی مشترک را نخواهند داشت و ازدواج آنها به دیرکرد میافتد.
مشکلات روابط مسیر دور
با اشاعه ارتباطات در فضای مجازی، بسیاری از دوستیها و روابط قبل از زناشویی در شبکههای ارتباط اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام و فیس بوک صورت میگیرد. در این سخیف آشناییها، دستهای از دختر و پسرهایی که عاشق هم میشوند و رابطه دوستی را نخست میکنند، در دو شهر یا حتی مملکت گوناگون حیات میکنند. در عقیده نگرفتن محیط حیات و آغاز رابطه عاطفی با کسی که بعید است، منجر به شکلگیری رابطه رفاقت میشود که احتمالاً سالها به طول انجامد اما امکان به زناشویی رساندن رابطه فراهم نشود.
مخالفت خانوادهها برای ازدواج
گاهی شرایط و دلیل کافی برای زناشویی دختر و پسر وجود دارد، ولی خانوادهها بنا بر دلایل متعددی با زناشویی آنها مخالف اند. از آنجایی که معمولا خانوادهها از پیش درآمد در جریان رابطه دوستی پیمان نمیگیرند، وقتی جستار ازدواج مطرح میشود، شدنی است ازدواج با فردی که فرزندشان دور از چشم آنها با او در رابطه بودهاند، باره تاییدشان قرار نگیرد. یا اینکه آنها به طور کلی معیارها و فاکتورهایی را برای عروس یا دامادشان در نظر داشته باشند که با دختر یا پسر معرفی شده همخوانی نداشته باشد. در این چهره خوشنود کردن خانوادهها و والدین، منجر به یک گیر بنیادین برای ختم شدن رابطه دوستی به زناشویی خواهد شد.
پیامدهای رابطه دوستی طولانی مدت
وقتی رابطه دوستی پیش از ازدواج بیش از حتماً طولانی شود، معمولا پیامدها و دشواری ها زیر برای زوج ایجاد خواهد شد:
سرد شدن رابطه عاطفی
هر رابطه عاطفی و رفاقت در اوایل آشنایی هیجان و انرژی زیادی دارد. کسان وقتی به دختر یا پسری علاقمند میشوند و با او رابطه را شروع میکنند هیجان دارند تا او را اغلب بشناسند و کشف کنند و کوشش میکنند از راهی رضایت و توجه او را جلب کنند. این جستار باعث میشود در ابتدای رابطه، رفاقت و طرف مقابل جذابیت زیادی داشته باشد. اما وقتی رابطه دوستی طولانی میشود، طبیعتا کم کم آن شور و هیجان اولیه از بین خواهد رفت و رابطه حالت یکنواخت پیدا خواهد کرد. بعد اگر دختر و پسر نتوانند به هنگام رابطه دوستی را به مرحله بعد یعنی زناشویی ارتقا دهند، گواه سرد شدن رابطه خواهند بود.
وابستگیهای کاذب
رابطه رفاقت هرچه طولانی مدتتر شود، وابستگی عاطفی دو تن نیز بیشتر خواهد شد. به خصوص چون در رابطههای دوستی معمولا دختر و پسر بر جنبه احساسی رابطه تمرکز زیادی دارند و به یکدیگر بسیار ابراز محبت و عشق میکنند، اختصاص عمیقی ایجاد میشود. حال چنانچه بعد از مدتی شناخت نسبی ایجاد شود و یکتا از دو تن یا هردو متوجه شوند طرف روبرو برگزیدن حقیقت برای پیوستگی رابطه نیست، این اختصاص دروغین مانع از تمام کردن رابطه میشود. درواقع طولانی شدن رابطه رفاقت مایه میشود وابستگی زیادی ایجاد شود که اجازه تصمیمگیری واقعبینانه و عاقلانه را به فرد ندهد.
ایجاد تنش و دعوا
رابطه دوستی که برای سالها طولانی میشود و به هر انگیزه به مرحله بعدی نمیرود، میتواند خفقان روانی زیادی برای دو نفر ایجاد کند. کسی که در رابطه استقامت قرار ندارد، احساس امنیت عاطفی نخواهد داشت. همین موضوع شدنی است باعث شود تنش و دعواهای مکرری بین دختر و پسر رویداد بیفتد. اگر این تنشها بالا بگیرد شدنی است حتی منجر به انفصال و تمام شدن رابطه دوستی نیز شود.
راهکار حل دشواری ها رابطه طولانی مدت
برای ممانعت از ایجاد دشواری ها در رابطه رفاقت طولانی مدت و حل آن ها، نکات زیر را در نظر داشته باشید:
امکان یاعدم امکان ازدواج را از ابتدا در نظر بگیرید
همانطور که گفتیم یکتا از دلایل اصلی طولانی شدن رابطه دوستی این است که دختر و پسر از ابتدای آشنایی، امکان زناشویی را در نظر نمیگیرند و به راستی بنابر ریشه-بن-بیخ “هرچه پیش آید خوش آید”، رابطه رفاقت را شکل میدهند. اگر از آغاز شرایط اولیه را در عقیده داشته باشید و چنانچه میبینید امکان زناشویی شما با هم وجود ندارد یا بسیار سخت و ناممکن خواهد بود، از پیوستگی یافتن رابطه پیش از به هستی آمدن گزین کردن بیش از حد، خودداری کنید.
از مقصود طرف مقابل مطمئن شوید
آیا اطمینان دارید که طرف مقابل هم همانند شما قصدش از رفاقت شناخت برای زناشویی است و رابطه برای او جدی است؟ اینکه فقط حدس بزنید چنین قصدی دارد و یا اینکه زبانا این حرف را به شما گفته باشد کافی نیست. لازم است در رفتار و عمل از نیت او باخبر شوید. اگر طرف روبرو برای زناشویی بهانه می آورد و از صحبت در باره آن بی دلیل طفره میرود یا نشانههای رفتاری پسری که منظور ازدواج دارد در او مشهود نیست، بهتر تکلیفتان را زودتر مشخص کنید و یا در انتخابتان تجدید نظر نمایید.
واقعبین باشید
آیا واقعا طرف مقابلتان انتخاب اصلی برای زناشویی است؟ آیا شرایط نهایتا برای زناشویی شما آماده خواهد شد؟ آیا موقعیت شما دو تن به گونهای هست که بتوانید این دوستی را به ازدواج منجر کنید؟ پاسخ واقعبینانه به این سوالات مایه میشود بتوانید تصمیم صحیح و به موقعی بگیرید.
برای فراهم شدن شرایط ازدواج سعی کنید
اگر به راستی هر دوی شما قصد زناشویی دارید و میخواهید بقیه عمرتان با هم ذیل یک سقف بگذرانید، لازم است کل همت و تلاشتان را برای فراهم شدن شرایط زناشویی بکار بگیرید. مسائل مالی(مانند پیشه و مسکن) و کسب رضایت خانوادهها اصلی ترین شرایط ازدواج هستن که باید به رسیدن به آن تمرکز داشته باشید. برای زودتر فراهم شدن شرایط ازدواج و آغاز زندگی، شاید لازم باشد توقعات خود را نیز در برخی مسائل کاهش دهید و بیش از مرز در این باره کمالگرا نباشید. مثلا احتمالاً اگر مراسم زناشویی را سادهتر برگزار کنید و مخارج عروسی را کاهش دهید، زودتر بتوانید برای ازدواج اقدام کنید.
طرف مقابل را به زناشویی تشویق کنید
اینکه صرفا چشم براه بمانید الی روزی طرف روبرو برای خواستگاری رسمی اقدام کند، برای شما بجز بلاتکلیفی ثمرهای نخواهد داشت. به خصوص اگر دختر هستید و پسری که با او در رابطه دوستی قرار دارید هیچ اقدامی برای خواستگاری از شما نمیکند، لازم است در اسرع وقت تکلیفتان را مشخص کنید. با طرف روبرو درباره آرزوها و رویاهای آینده حیات مشترکتان گفتگو کنید. به کمک مهارتهای ارتباطی او را برای تبدیل دوستی به زناشویی ترغیب و تشویق کنید و برای راضی کردن پسر به ازدواج تلاش کنید.